Planując remont kuchni często stajemy przed trudnymi wyborami. Specyfika przestrzeni kuchennej skłania nas do szukania coraz lepszych rozwiązań, które będą nie tylko funkcjonalne, ale i przyjemne dla oka. Często zastanawiamy się, jaki materiał będzie najbardziej wytrzymały i łatwy do utrzymania, spychając na dalszy plan wrażenia estetyczne.
Jednak rynek materiałów wykończeniowych ciągle się rozwija, co otwiera przed nami nowe możliwości. Nie inaczej jest z wyborem blatu kuchennego, który odgrywa kluczową rolę podczas użytkowania kuchni. To właśnie blaty kuchenne ulegają najbardziej intensywnej eksploatacji, biorąc pod uwagę fakt, że przeciętny człowiek korzysta z niego średnio kilka razy dziennie. Jak zatem podejść do wyboru odpowiedniego blatu kuchennego? Jaki rodzaj blatu do kuchni ma największe szanse na powodzenie?
Blaty kuchenne – nieograniczone możliwości
Osoby, które mają przed sobą pierwszy remont kuchni często są zaskoczone poziomem trudności w kwestii wyboru odpowiedniego blatu kuchennego. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to jeden z najprostszych etapów aranżacji kuchni. Jednak nic bardziej mylnego. Na rynku można znaleźć szeroki wachlarz blatów kuchennych o różnych fakturach, stylistykach, kolorach czy poziomie ścieralności.
Najpopularniejsze rodzaje blatów kuchennych
Jaki rodzaj blatów do kuchni cieszy się największą popularnością? Największe „wzięcie” mają blaty wykonane z laminatu, czyli płyt wiórowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się również drewniane blaty kuchenne, które są droższą opcją niż laminat. W kuchniach można także spotkać blaty z kamienia, konglomeratu, kafelków czy szkła.
Rodzaje blatów kuchennych
Laminowane blaty kuchenne
Ich stosunkowo niska cena skłania przyciąga wielu remontujących swoją kuchnię. Przystępna cena to nie jedyne zalety blatów kuchennych z laminatu. Posiadają dość bogatą kolorystykę i są łatwe do utrzymania w czystości. Blaty kuchenne laminowane często występują jako produkty drewnopodobne, choć można spotkać również blaty imitujące beton czy kamień. Jednak blaty z laminatu nie są pozbawione wad. Ich powierzchnia dość szybko ulega ścieraniu, nie są zbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne, a także nie zawsze radzą sobie z wysoką temperaturą i wilgotnością. Blaty kuchenne z laminatu zazwyczaj wymagają wymiany już po kilku latach od daty ich zakupu.
Drewniane blaty kuchenne
Popularne rozwiązanie stosowane w nowoczesnych aranżacjach kuchennych. Naturalne drewno to prawdziwa uczta dla oka. Drewno jest materiałem wytrzymałym pod warunkiem regularnej pielęgnacji i impregnacji. Drewniane blaty kuchenne dobrze jest zabezpieczyć przed pierwszym użyciem specjalnego lakieru lub środka impregnującego, które ochroni jego strukturę przed pękaniem, ścieraniem czy innymi uszkodzeniami strukturalnymi. Umiejętnie zabezpieczone blaty z drewna mogą posłużyć swoim użytkownikom przez długie lata. Jednak należy pamiętać, że drewno nie jest zbyt odporne na wysokie temperatury czy długotrwałe działanie substancji płynnych.
Kamienne blaty kuchenne
Wybierając blaty kuchenne z kamienia decydujemy się na wykończenie kuchni w dobrym stylu. Najczęściej spotykane są blaty z granitu, który może pochwalić się wysoką wytrzymałością na uderzenia czy wysoką temperaturę. Zaletą blatów kuchennych z granitu jest ich szeroki wachlarz kolorystyczny, dzięki czemu bez większych problemów można dopasować jego odcień do pozostałej stylistyki kuchennej. Trzeba jednak dodać, że blaty z kamienia to dość spory wydatek, który może zniechęcać do ich zakupu.
Blaty kuchenne z konglomeratu
Alternatywą dla ciężkich blatów z kamienia mogą być blaty kuchenne wykonane z konglomeratu. Jest on mieszanką kamienia z żywicą poliestrową, która decyduje nie tylko o wytrzymałości powierzchni blatów, ale również o jego lżejszej wadze. Konglomerat zapewnia również duzy wybór kolorystyczny i wykończeniowy.