Kuchnia to serce każdego mieszkania. W kuchni nie tylko gotujemy czy spożywamy posiłki. To właśnie tam odbywają się niezapomniane imprezy. Jednak powierzchnie kuchenne są wysoce narażone na zabrudzenia czy wilgoć. Dlatego urządzając kuchnię należy wziąć pod uwagę tylko te materiały, dzięki którym utrzymanie pomieszczenia w dobrym stanie będzie łatwe i przyjemne. Podłoga w kuchni to niezwykle newralgiczny obszar, który powinien spełniać szereg właściwości. W polskich domach najczęściej można spotkać płytki ceramiczne lub kafelki. Jednak czy jest to jedyne słuszne rozwiązanie?
Po pierwsze: wytrzymałość
Podłoga kuchenna powinna charakteryzować się wytrzymałością i odpornością na uderzenia. W kuchni często używamy ciężkich narzędzi jak chociażby tłuczek do ubijania mięsa czy żeliwne garnki. W trakcie gotowania zdarzają się wypadki, dlatego posadzka powinna być niewrażliwa na duże obciążenia czy uszkodzenia mechaniczne.
Po drugie: plamo-odporność
Gotowanie posiłków dla całej rodziny wymaga czasu i dobrej organizacji. Podczas przygotowywania jedzenia rzadko zdarza się, aby kuchnia pozostawała w idealnym ładzie. Czasem zdarzy się mały wypadek – rozlany sos czy sok z buraków. Ważne, aby plamy nie przenikały w strukturę materiału i były łatwe do usunięcia.
Po trzecie: wodoodporność
Praca w kuchni wymaga użycia substancji płynnych o zróżnicowanej charakterystyce. Gotowanie z użyciem wysokiej temperatury powoduje wzrost wilgotności powietrza, co również powinniśmy wziąć pod uwagę podczas wyboru podłogi do kuchni. Nie może być ona podatna na wodę i wilgoć, a najlepszym wyjściem będzie powierzchnia odbijająca cząsteczki substancji płynnych.
Płytki ceramiczne
Chyba najbardziej powszechne rozwiązanie stosowane w polskich kuchniach. Płytki ceramiczne łączą w sobie właściwości wodoodporne, plamoodporne, lecz nie w każdym przypadku potrafią poradzić sobie z uszkodzeniami mechanicznymi. Płytki ceramiczne są też zimne w dotyku, chyba że zdecydujemy się na ogrzewanie podłogowe. Gama kolorystyczna płytek ceramicznych jest nieograniczona – faktury, kolory czy rozmiar nie stanowi problemu. Producenci płytek dbają o szeroki asortyment.
A może kamień?
Kamień naturalny to rozwiązanie zdecydowanie droższe niż tradycyjne płytki ceramiczne. Kamień prezentuje się niezwykle szykownie i komponuje się niemal w każdą przestrzeń kuchenną. Cechuje się bardzo wysoką odpornością na uderzenia i uszkodzenia mechaniczne, a dodatkowo jest niewrażliwy na działanie wody. W miejsce naturalnego kamienia można postawić na konglomeraty, dzięki którym można uzyskać niebanalne wykończenie podłogi w kuchni.
Klasyczne drewno
Drewniane podłogi to obiekt pożądania wielu osób, które znajdują się na etapie wykańczania mieszkania lub remontu. Drewno to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jednak czy drewno może być wykorzystane do pokrycia podłogi kuchennej? Nie każdy jego rodzaj jest odporny na wilgoć czy ciężkie zabrudzenia. Jeśli nie wyobrażamy sobie kuchni bez drewnianej podłogi, warto zdecydować się na drewno egzotyczne, które jest zdecydowanie lepiej przystosowane do wilgotnych warunków w kuchni niż nasze polskie, rodzime drewno.